MONOREZISTENT TUBERKULYOZDA PROKALSITONIN DARAJASINING AHAMIYATI - Kamolov Hamidjon Umidjonovich (KONFERENSIYALAR, 2025)
Annotatsiya: tadqiqotda monorezistent tuberkulyoz bilan kasallangan bemorlarda prokalsitonin darajasining o‘zgarishi va uning kasallikning og‘irligi bilan bog‘liqligi tahlil qilindi. Monorezistent tuberkulyoz guruhida prokalsitonin darajasi 1,9±0,4 ng/ml bo‘lib, nazorat guruhiga nisbatan sezilarli yuqori ekani aniqlandi (p<0,01). Prokalsitonin darajasi 2,0 ng/ml dan yuqori bo‘lgan bemorlarda infiltrativ o‘zgarishlar, kazeoz nekroz va qon ivish tizimidagi buzilishlar (D-dimer: 0,75±0,1 mkg/ml, fibrinogen: 4,5±0,6 g/l; p<0,05) ko‘proq qayd etildi. Ushbu natijalar prokalsitonin monitoringining diagnostik ahamiyatini tasdiqlaydi.