“КОБАЛЬТ-30 НЕО” КАПСУЛАСИНИНГ БИОФАРМАЦЕВТИК КЎРСАТКИЧЛАРИНИ АНИҚЛАШ - Рамазонова Камола Рамазон қизи (KONFERENSIYALAR, 2025)
Аннотация:Капсула дори туридаги биофаол модданинг организмга сўрилиш тезлигига ёрдамчи моддалар ва технологик жараён жиддий таъсир кўрсатади. Шуларни ҳисобга олиб капсулаларнинг таркиби ва технологиясини ишлаб чиқишда бу омилларнинг таъсири тажрибалар асосида ўрганилади. Биосамарадорлик тестини аниқлаш in vitro ва in vivo тажрибалари ёрдамида олиб борилади [1]. Корхона шароитида дори препаратларини сифатини аниқлашда in vivo тажрибаларини ўтказиш баъзи қийинчиликларга эга, шунинг учун оддий, тез ва аниқ усуллардан бири, яъни in vitro усулидан фойдаланиш тавсия этилади [2]. In vitro тажрибалар бажарилиши нуқтаи назардан оддий, кам ҳаражат ва кам вақт талаб этадиган, айни вақтда дори воситасининг терапевтик самарадорлиги тўғрисида етарлича маълумот бера оладиган тажриба усули ҳисобланади. In vitro усулида дори модданинг биологик самарадорлигини ўрганиш, суюқликка ўтиш тезлигини аниқловчи «эрувчанлик» синови орқали амалга оширилади [3]. Дори препаратларнинг биосамарадорлиги таъсир этувчи модданинг қонга сўрилиш тезлиги, маълум вақт оралиғидаги сўрилган миқдори ва қондаги концентрациясини аниқлаш орқали топилади. Дори воситасининг биоэквивалентлигини аниқлайдиган асосий биофармацевтик хусусиятлардан бири ‒ дори модданинг эрувчанлигидир. Зеро, препаратнинг терапевтик дозасини ишлаб чиқишда ва таъсир этувчи модданинг дори шаклидан ажралиб чиқиш кинетикасини белгилашда доривор модда эрувчанлигидан фойдаланилади [4].