REVMATOID ARTRIT BILAN KASALLANGAN BEMORLARDA KOMORBID KASALLIKLARNING UCHRASH DARAJASI - Axmedova Firangiza Kaxramonovna (KONFERENSIYALAR, 2025)
Annotatsiya. Tadqiqotchilarning RAdagi komorbid holatlarga qiziqishi, ularning kasallikning kechishi, oqibati, davolash taktikasini tanlashga va bemorlarning hayot sifatiga ta’siri bilan bog‘liq. Revmatik kasalliklar bilan og‘rigan bemorlarda eng ko‘p uchraydigan komorbid holatlarga yurak-qon tomir kasalliklari, infeksiyalar, o‘pka kasalliklari, tushkunlik, o‘smalar va oshqozon- ichak trakti kasalliklari kiradi. RAda o‘limning asosiy sababi yurak-qon tomir kasalliklari ekanligini hisobga olib, an’anaviy xavf omillarini adekvat va o‘z vaqtida nazorat qilish va tuzatish kerak. RAni davolashda qo‘llanilayotgan preparatlarni komorbid kasalliklarga ta’sirini hisobga olgan holda davolash usullarini takomillashtirish kerak.