RADIATSIYANING ONKOLOGIYADA QO‘LLANILISH TEXNOLOGIYASI - Shaxiyev Muhammad Yusupovich (KONFERENSIYALAR, 2025)
Annotatsiya. Radiatsiyaning organizmga ta’sirining energetik nazariyasi taklif etilgan bo‘lib, u shundan iboratki, katta dozalarda nurlanish ta’sirida organizmda ko‘p issiqlik ajralib chiqadi va hujayralar issiqlik shokidan nobud bo‘ladi. Gamma va rentgen nurlari teri qoplamidan osongina o‘tib, energiyasini yo‘qotadi va ultrabinafsha nurlanishga aylanadi. Ultrabinafsha nurlanish kvantlari hujayralarni qizdiradi va katta dozalarda issiqlik shokiga sabab bo‘ladi. Surunkali nurlanish metabolizm intensivligining pasayishi hisobiga fiziologik moslashuvga olib keladi.