XX ASR BOSHLARIDA TURKIYA VA O‘ZBEKISTONDA AMALGA OSHIRILGAN TIL SIYOSATI - Yoqubov Ixtiyor Hamdamovich (KONFERENSIYALAR, 2025)
Annotatsiya. Mazkur maqolada XX asr boshlarida Turkiya va Oʻzbekistonda amalga oshirilgan til siyosati qiyosiy tahlil asosida oʻrganiladi. Turkiyada Mustafa Kamol Ataturk boshchiligida olib borilgan til islohoti hamda Oʻzbekistonda sovet hokimiyati ta’siri ostida amalga oshirilgan til siyosati muhim tarixiy jarayonlar sifatida tahlil qilinadi. Shuningdek, maqolada ushbu islohotlarning lingvistik va sotsiopolitik jihatlari, ularning jamiyatga ta’siri, milliy oʻzlikni anglash hamda madaniy taraqqiyotga qoʻshgan hissasi yoritib beriladi. Oʻzaro qiyoslash orqali har ikki mamlakatda til siyosatining oʻziga xos jihatlari hamda umumiy tendensiyalari ochib beriladi.