CHINGIZ AYTMATOV VA O‘ZBEK ADABIYOTI - Hasanov Shavkat Ahadovich (KONFERENSIYALAR, 2025)
Annotatsiya. XX asr sovet adabiyoti jahon adabiyotidan farqli ravishda Yagona adabiy yo‘nalish – sotsrealizm prinsiplari asosida yaratildi. Sotsialistik realizmning adabiyot oldiga qo‘ygan talablari bilan barcha davrlarga birdek xizmat qiladigan asarlar yaratish kamdan kam ijodkorlargagina nasib qildi. Shulardan Chingiz Aytmatov edi. Yozuvchining eng muhim xizmatlaridan biri shundaki, u o‘zining ulkan dardlarini, g‘oyalarini “kichik odam”lar obrazi orqali ifodalash an’anasini boshlab berdi. Shuningdek, uning obyektiv voqelikka munosabati mifologiya, fol’klor, fantastika janrlarini qissa va romanlariga sintez qilish orqali reallashdi. Agar adib ijodini sho‘ro davri munosabatlari tarixi deb tasavvur etsak, yozuvchi aytmoqchi bo‘lgan juda ko‘p haqiqatlar uning uslubiga jilo bergan ertak, rivoyat, miflarning qat-qatiga singdirib yuborilganligiga ishonch hosil qilish mumkinki, shu xususiyatlari bilan Chingiz Aytmatov poetik uslubi G. Markesning ifoda tarziga yaqinlashadi.