“O‘ZBЕK MUMTOZ ADABIYOTI”NI O‘QITISHDA TURK-MONIY ADABIYOTINING O‘RNI - Alimuxamedov Rixsitilla (KONFERENSIYALAR, 2025)
Annotatsiya. Qadimgi turk-moniy muhitida yaratilgan asarlar ham janr, ham badiiylik jihatidan O‘zbek mumtoz adabiyoti tarixida o‘zining munosib o‘rnini qoldirgan. Xususan, bir qator janrlarning paydo bo‘lishi va rivojlanishida ushbu asarlarning o‘rni katta. Masalan, tavbanoma (“Xuastuanivt”), duo, gimnlarning go‘zal namunalari aynan shu adabiy muhitda yaratilgan. Mazkur maqolada ushbu adabiy muhitda yaratilgan asarlarning O‘zbek mumtoz adabiyoti tarixida tutgan o‘rni haqida to‘xtalamiz.