HOZIRGI O‘ZBEK NASRIDA XARAKTER TABIATI - Hasanov Suhrob Shavkat o‘g‘li (KONFERENSIYALAR, 2025)
Annotatsiya. O‘zbek adabiyotida XX asrning 70-yillariga qadar yaratilgan asarlarning qahramoni sotsialistik realizmning talabi bilan kurashchan, ijtimoiy xarakterligi bilan ajralib turadi. Biroq 70-yillar nosirlari avlodi ijodida bu an’anaga bir qadar barham berildi. Avval modernistik kayfiyatlar, ong oqimi, soʻng postmodernistik xususiyatlar koʻzga tashlana bordi. Mazkur maqolada hozirgi o‘zbek nasrining zabardast vakillaridan biri B. Qobulning “Bogʻdagul”, “Oʻspirinlik”, “Ena Shamol” asarlari misolida moden va postmodern uslubidagi asarlardagi xarakterlarning o‘ziga xosligi, shuningdek, intermatnlik hodisasi haqida so‘z yuritiladi. Tahlillarda qiyos uchun o‘zbek va jahon adabiyoti namoyandalari K.Isiguro, Izzat Sulton, Murod Muhammad Doʻst, Ahmad A’zam, U.Hamdamning ayrim asarlariga murojaat etildi.