ABADIY MEROS VA ZAMONAVIY DIZAYN UCHRASHUVI: “SAB’AI SAYYOR” TASVIRLARI ORQALI INTERYER SAN’ATI - Haqberdiyeva Sagina Shomurot qizi (KONFERENSIYALAR, 2025)
Annotatsiya. Maqolada tarixiy meros va zamonaviy interyer dizayni o‘rtasidagi uyg‘unlik tahlil qilinib, Alisher Navoiyning “Sab’ai Sayyor” dostonidagi yetti qasr tasvirlari asosida madaniy va estetik elementlarni qo‘llash imkoniyatlari yoritiladi. Tadqiqotda har bir qasrning rang, shakl va ramziy ma’nosi tahlil qilinib, ularning interyer dizayniga ilhomlantiruvchi ta’siri muhokama qilinadi. Shuningdek, ranglarning psixologik ta’siri, naqsh va ornamentlar orqali madaniy identifikatsiya hamda tarixiy obrazlarning zamonaviy interyerlarga moslashtirilishi masalalariga e’tibor qaratiladi. Tarixiy merosni zamonaviy san’at bilan uyg‘unlashtirish dizaynga chuqur ma’naviy mazmun bag‘ishlashi ta’kidlanadi.