TURKIY TILLI XALQLAR ADABIYOTIDA EPOS JANRINING TARAQQIYOTI - Nurmuxamedova Moxira Uralovna (KONFERENSIYALAR, 2025)
Annotatsiya. Adabiyot, bir jamiyatning madaniy merosini, qadriyatlarini va tarixini aks ettiruvchi muhim vositadir. Ayniqsa, epik adabiyot xalqning tarixiy kurashini, qahramonliklarini va madaniy boyliklarini chuqurroq taqdim etadi. Turk tilida so‘zlashuvchi xalqlarning adabiyotida ham epos janri, an’anaviy va zamonaviy adabiyotning asosiy poydevorlaridan biriga aylangan. Epos – bu xalqlarning qahramonlik hikoyalarini, katta urushlarini, mifologik rivoyatlarini va jamiyatlarning turmush tarzini ifodalovchi uzun va keng qamrovli adabiy janrdir. Turkiy tilli xalqlarning adabiyotida epos, O‘rta Osiyodan Anadoluigacha bo‘lgan keng bir hududda, turli davrlarda muhim rol o‘ynagan.