İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI KONULU “UFUK”, “TOPRAK ANA” VE “İKİ KASIM BİN DOKUZ YÜZ KIRK ÜÇ” ROMANLARINDA KAHRAMAN KADIN TİPLERİ - Mamatkulov Pulat Shavkat ugli (KONFERENSIYALAR, 2025)
Özet. İkinci Dünya Savaşı birçok Türk ülkelerinin hayatını derinden etkilemiştir. Makalede İkinci Dünya Savaşı yılları ve savaş sonrasındaki zorlu yaşam tarzını anlatan Özbek, Kırgız ve Karaçay-Malkar edebiyatındaki birer eser konu alınmıştır. Makalenin kapsamı, Özbek yazarı Seid Ahmet’in 1964’te kaleme aldığı “Ufuk”, Kırgız yazarı Cengiz Aytmatov’un “Toprak Ana”, Karaçay-Malkar edebiyatının önemli isimlerinden Halimat Bayramuk’un “İki Kasım Bin Dokuz Yüz Kırk Üç” eserlerinden ibaret olmuştur. Makalede bu eserler kadın kahramanlar açısından incelenmiştir.