O‘ZBEK ADABIYOTIDA TARIXIY ROMANLAR - Sharipova Mahfuza (KONFERENSIYALAR, 2025)
Annotatsiya.Ushbu maqolada tarixiy roman janri, uning xususiyatlari va tiplari o‘rganiladi. Muallif roman janrining epik xarakterini, hayotni keng qamrovli tarzda aks ettirish imkoniyatlarini ta’kidlaydi. Tarixiy haqiqat va badiiy to‘qima uyg‘unligi tahlil qilinib, yozuvchilarning tarixiy manbalarni obraz yaratishda mohirona qo‘llashi yoritiladi. Dunyo adabiyotidagi mashhur yozuvchilar, jumladan Aleksandr Dyuma, hamda o‘zbek tarixiy romanining asoschilari — Abdulla Qodiriyning O‘tkan kunlar, Oybekning Qutlug‘ qon va Navoiy, Odil Yoqubovning Ulug‘bek xazinasi, Pirimqul Qodirovning Yulduzli tunlar kabi asarlari tahlil qilinadi. Ushbu romanlar orqali tarixiy voqealar, milliy o‘zlik va xalqning ma’naviy olami badiiy ifoda orqali ochib beriladi.