O‘TKIR HOSHIMOV ASARLARIDA ONA OBRAZI - Shadmanova Mehrinisa Shadman qizi; Shukurova Amira Abduxakimova (KONFERENSIYALAR, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada o‘zbek adabiyotining zabardast vakili O‘tkir Hoshimov ijodida ona obrazi qanday tasvirlangani, uning asarlaridagi ijtimoiy, axloqiy va tarbiyaviy mazmunlar orqali ochib berilishi tahlil qilinadi. Asosan “Daftar hoshiyasidagi bitiklar”, “Ikki eshik orasi”, “Dunyoning ishlari” kabi mashhur asarlari misolida ona timsolining mehribon, sabrli, oqila, donishmand va ayni paytda jamiyatdagi o‘rnini ko‘rsatadigan jihatlariga e’tibor qaratiladi. Maqolada yozuvchi yaratgan ona obrazlari xalq ruhiyati, qadriyatlari va hayotiy tajribalarini o‘zida mujassam etgani yoritiladi. Shuningdek, O‘tkir Hoshimov ijodidagi ona timsolining zamonaviy o‘zbek ayolining ideal namunasi sifatida ko‘rsatilgan jihatlari ham tahlil qilinadi.