OʻZBEK VA TURK TILLARIDA “KOʻZ” KOMPONENTLI IBORALAR HAQIDA (A.Qahhorning “Oʻg‘ri” va Rashot Nuri Guntekinning “Choliqushi” asarlari misolida) - Tursunboyeva Zuhra Normatovna (KONFERENSIYALAR, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada, oʻzbek tili va turk tillaridagi koʻz komponentli somatik iboralar Abdulla Qahhornig Oʻg‘ri hikoyasida hamda turk yozuvchisi Raşot Nuri Guntekinning “Çoliqushi” asarlarida ishlatilish oʻrinlari va ularning qoʻllanilish doirasi tahlilga tortiladi. Oʻzbek va turk tillarida koʻz bilan bog‘liq iboralar turli xil ma’no ottenkalarini ifodalaganligini koʻrishimiz mumkin. Tilshunoslikda simvolik va figurativ ma’nolarni yaratishda ham iboralar muhim rol oʻynaydi. Bu ishda, koʻz komponenti orqali ifodalangan iboralarning strukturasini, ma’nolarini va ularning xalq madaniyati bilan bog‘liqligini tahlil qilish orqali, har ikki tilning oʻziga xos xususiyatlari koʻrsatib beriladi.