ERKIN VOHIDOV SHE’RIYATI TILINING SOTSIOLINGVISTIK TAHLILI - Ravshanova Yulduzxon Vaxobjon qizi; Erbutayeva Shalola Utkirovna (KONFERENSIYALAR, 2025)
Annotatsiya. Erkin Vohidovning har bir sheʼrida davrning yorqin manzarasi, xalqning oʻlmas psixologiyasi, millatning monumental qiyofasi toʻla aks etadi. Shoir sheʼrlarida ilgari surayotgan gʻoyani oʻquvchiga majbur qilib tushuntirmaydi, satrlar zimmasiga ogʻir yuk ortmaydi. Tadqiqot davomida shoirning poetik uslubi, undagi ijtimoiy-tabaqaviy, hududiy-dialektal, madaniy- ma’naviy qatlamlarga oid til unsurlarining qo‘llanish holatlari chuqur tahlil etiladi. Ayniqsa, Erkin Vohidovning xalqona ifodalar, maqollar, arxaizmlar, sheva unsurlari va zamonaviy adabiy til elementlarini uyg‘unlashtirishdagi mahorati ijtimoiy kontekstda yoritiladi. Ishning maqsadi – shoir ijodidagi tilning ijtimoiy tabiatini, jamiyatdagi turli guruhlar bilan aloqadorlik jihatlarini va badiiy matn orqali ifodalangan sotsiolingvistik tamoyillarni ochib berishdan iborat.