CHANOQ-SON BO‘G‘IMI ENDOPROTEZLASH AMALIYOTIDAN KEYINGI OG‘RIQNI BOSHQARISHDA MULTIMODAL ANALGEZIYANING SAMARADORLIGINI BAHOLASH - Ramazanova Zarina Faritovna,; Muralimova Ranogul Simai qizi,; Xolxo‘jayev Sherzod Yunus o‘g‘li, (KONFERENSIYALAR, 2025)
Annotatsiya.  Ushbu  tadqiqot  chanoq-son  bo‘g‘imi  endoprotezlash amaliyotidan keyin multimodal analgeziyaning (MA) samaradorligini baholashga bag‘ishlangan. Tadqiqot 40-60 yosh oralig‘idagi 30 bemorda o‘tkazildi. Ular ikki guruhga  bo‘lindi:  1-guruh  faqat  opioid  analgetiklar,  2-guruh  esa  NSAID  + paratsetamol  +  opioid  kombinatsiyasida  multimodal  analgeziya  qabul  qilgan. Og‘riqni baholash VAS shkalasi bilan amalga oshirildi. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, multimodal  analgeziya  og‘riqni  kamaytirishda  samaraliroq  bo‘lib,  opioidga bo‘lgan ehtiyojni pasaytiradi.