REVMATOID ARTRIT BILAN KASALLANGAN BEMORLARDA KOMORBID KASALLIKLARNING UCHRASH DARAJASI - Axmedova Firangiza Kaxramonovna (KONFERENSIYALAR, 2025)
Annotatsiya.  Tadqiqotchilarning  RAdagi  komorbid  holatlarga qiziqishi, ularning kasallikning kechishi, oqibati, davolash taktikasini tanlashga va bemorlarning  hayot  sifatiga  ta'siri  bilan  bog‘liq.    Revmatik  kasalliklar  bilan og‘rigan bemorlarda eng ko‘p uchraydigan komorbid holatlarga yurak-qon tomir kasalliklari,  infeksiyalar,  o‘pka  kasalliklari,  tushkunlik,  o‘smalar  va  oshqozon-ichak  trakti  kasalliklari  kiradi.  RAda  o‘limning  asosiy  sababi  yurak-qon  tomir kasalliklari  ekanligini  hisobga  olib,  an'anaviy  xavf  omillarini  adekvat  va  o‘z vaqtida  nazorat  qilish  va  tuzatish  kerak.  RAni  davolashda  qo‘llanilayotgan preparatlarni  komorbid  kasalliklarga  ta'sirini  hisobga  olgan  holda  davolash usullarini takomillashtirish kerak.