RADIATSIYANING ONKOLOGIYADA QO‘LLANILISH TEXNOLOGIYASI - Shaxiyev Muhammad Yusupovich (KONFERENSIYALAR, 2025)
Annotatsiya.  Radiatsiyaning  organizmga  ta’sirining  energetik  nazariyasi taklif  etilgan  bo‘lib,  u  shundan  iboratki,  katta  dozalarda  nurlanish  ta’sirida organizmda  ko‘p  issiqlik  ajralib  chiqadi  va  hujayralar  issiqlik  shokidan  nobud bo‘ladi.  Gamma  va  rentgen  nurlari  teri qoplamidan osongina o‘tib, energiyasini yo‘qotadi va ultrabinafsha nurlanishga aylanadi. Ultrabinafsha nurlanish kvantlari hujayralarni qizdiradi va katta dozalarda issiqlik shokiga sabab bo‘ladi. Surunkali nurlanish metabolizm intensivligining pasayishi hisobiga fiziologik moslashuvga olib keladi.