XX ASR BOSHLARIDA TURKIYA VA O‘ZBEKISTONDA AMALGA OSHIRILGAN TIL SIYOSATI - Yoqubov Ixtiyor Hamdamovich (KONFERENSIYALAR, 2025)
Annotatsiya.    Mazkur  maqolada  XX  asr  boshlarida  Turkiya  va  Oʻzbekistonda  amalga oshirilgan  til  siyosati  qiyosiy  tahlil  asosida  oʻrganiladi.  Turkiyada  Mustafa  Kamol  Ataturk boshchiligida olib borilgan til islohoti hamda Oʻzbekistonda sovet hokimiyati ta’siri ostida amalga oshirilgan til siyosati muhim tarixiy jarayonlar sifatida tahlil qilinadi. Shuningdek, maqolada ushbu islohotlarning lingvistik va sotsiopolitik jihatlari, ularning jamiyatga ta’siri, milliy oʻzlikni anglash hamda  madaniy  taraqqiyotga  qoʻshgan  hissasi  yoritib  beriladi.  Oʻzaro  qiyoslash  orqali  har  ikki mamlakatda til siyosatining oʻziga xos jihatlari hamda umumiy tendensiyalari ochib beriladi.