“DEVONU LUGO‘TIT TURK” QO‘LYOZMASIDA BERILGAN HASHAROTLAR (INSECTORUM) KLASSIFIKATSIYASI - Sobitov A’zamxon Tursunpo‘lot o‘g‘li (KONFERENSIYALAR, 2025)
Annotatsiya.  Mazkur  maqolada  XI    asrga  tegishli  Mahmud  Qoshg‘ariyning  “Devonu lug‘otit turk” (Turkiy so‘zlar devoni) qo‘lyozmasi tarkibida kelgan ikki qanotlilar, parda qanotlilar, qo‘sh parda qanotlilar, yumshoq qanotlilar, o‘rgimchaksimonlar, xalitseralilar turkumiga kiruvchi hasharot  nomlarining  qiyosiy  tahlil  to‘g‘risida  so‘z  yuritiladi.  Mazkur  zoonimlarning  ayrimlari yakka  so‘z  holatida,  ayrimlari  esa  adabiy  janrlar  hisoblanmish  maqol  hamda  she’riy  parchalar tarkibida  kelgan  bo‘lib,  mazkur  zoonimlar  batafsil  izohlar  va  ta’riflar  bilan  boyitilgan. Qo‘lyozmada kelgan qadimgi turkiy va o‘g‘uzcha hasharotlar nomlarini bugungi kundagi  o‘zbek tili  nutq  jarayonlarida  ishlatib  kelinayotgan  shakli  bilan  qiyoslashda  “O‘zbek  tili  izohli  lug‘ati” dan keng foydalanilgan.