FONETIK BIRLIKLAR – SHE’RIY MATNDA POETIK VOSITA SIFATIDA (Xurshid Davron she’riyati misolida) - Qurbonova Muharram Jurabekovna (KONFERENSIYALAR, 2025)
Annotatsiya.  Tilshunoslik  va  adabiyotshunoslikning  birga  o‘rganiladigan  sohasi  bu lingvopoetika hisoblanib, qadim davrlardan buyon tadqiq qilinib kelinmoqda. Bugungi kunda ham jahon va o‘zbek tilshunoslarining diqqatini tortgan, hamon o‘rganish markazida bo‘lib kelayotgan bu  soha  ahamiyatga  ega  sohalardan  hisoblanadi.  XIX  asrning  o‘rtalariga  keliboq  bu  jarayon boshlangan bo‘lsa, keyinchalik tilshunos olimlarimizning tashabbuslari bilan bu tadqiqot ko‘lami birmuncha  kengaydi.  Tilning  fonetik  tabiatini,  uning  lingvopoetikasi  va  uslubiyatini  o‘rganish uning tarixiy rivojlanishi bilan bog‘liq jarayondir. Badiiy asarlarni tahlil qilish va ularni o‘rganish ona  tilimizni  o‘rganish  demakdir.  O‘z-o‘zidan  ko‘rinib  turibdiki,  bu  chuqur  tarixga  ega  bo‘lgan tilimizga e’tiborning oshishidan dalolatdir.