O‘ZBEK TILIDA PAREMIOLOGIK BIRLIKLARNING TARIXIY VA ARXAIK KO‘RINISHLARI - Shaxriddinov Olmas Faxriddin o‘g‘li (KONFERENSIYALAR, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada tarixan tilda shakllangan paremiologik birliklar va ularning vaqt  o‘tishi  natijasida  arxaiklashib  borishi  to‘g‘risida  mulohaza  yuritildi.  Paremiologik birliklarning tarixiy ko‘rinishlarini topishda barcha turkiy xalqlar uchun mushtarak manba bo‘lgan Mahmud  Qoshg‘ariyning  “Devonu  lug‘otit  turk”  asariga  murojaat  qilindi.  Hozirda  nutq jarayonida  qo‘llanilib  kelayotgan  maqollar,  matallar  va  iboralarning  ma’no  jihatdan  barqaror saqlanganligi hamda shakl jihatdan o‘zgarib borishi misollar orqali ko‘rsatib berildi.