CHINGIZ AYTMATOV VA O‘ZBEK ADABIYOTI - Hasanov Shavkat Ahadovich (KONFERENSIYALAR, 2025)
Annotatsiya.  XX  asr  sovet  adabiyoti  jahon  adabiyotidan  farqli  ravishda  Yagona  adabiy yo‘nalish  –  sotsrealizm  prinsiplari  asosida  yaratildi.  Sotsialistik  realizmning  adabiyot  oldiga qo‘ygan  talablari  bilan  barcha  davrlarga  birdek  xizmat  qiladigan  asarlar  yaratish  kamdan  kam ijodkorlargagina  nasib  qildi.  Shulardan  Chingiz  Aytmatov  edi.  Yozuvchining  eng  muhim xizmatlaridan  biri  shundaki,  u  o‘zining  ulkan  dardlarini,  g‘oyalarini  “kichik  odam”lar  obrazi orqali  ifodalash  an’anasini  boshlab  berdi.  Shuningdek,  uning  obyektiv  voqelikka  munosabati mifologiya, fol’klor, fantastika janrlarini qissa va romanlariga sintez qilish orqali reallashdi. Agar adib ijodini sho‘ro davri munosabatlari  tarixi deb tasavvur etsak, yozuvchi aytmoqchi bo‘lgan juda ko‘p    haqiqatlar  uning  uslubiga  jilo  bergan  ertak,  rivoyat,  miflarning  qat-qatiga  singdirib yuborilganligiga ishonch hosil qilish  mumkinki, shu xususiyatlari bilan Chingiz Aytmatov poetik uslubi G. Markesning ifoda tarziga yaqinlashadi.