ADABIYOT SOHASIDA ISMOILXON FAQIRIY YANGI IJODKOR - Yoqubova Safiya Xamdamovna (KONFERENSIYALAR, 2025)
Annotasiya.  Ushbu  maqolada  Faqiriy  ijodi  adabiyotda  yangilik  kasb  etishi    Ijodkorning merosi  orifona  mazmuni,  oshiqona  ruhi  bilan  o‘zbek  adabiyotida  yangilik  sifatida  o‘rganilishi Faqiriy ijodini o‘rganilish tarixi va davr adabiy muhitida tutgan o‘rni, shoir devonining nusxalari, ularning  tarkibi,  shoir  ijodida  zullisonaynlik  an’analari,  irfoniy-tasavvufiy  motivlar,    o‘zbekcha g‘azallarining irfoniy sintezi va badiiy obrazlarning majoziy, diniy, falsafiy talqini ochib berilgan; shoir she’riyatida mavzular rang-barangligi, janr xususiyatlari, shoir ijodida payravlik, tatabbu’ va naziralar  bitish,  uning  lirik  devonidagi  g‘azal,  qasida,  qit’a,  tarjiot,  soqiynoma,  munojot, munoqaba,  mussamat  va  mustazod  turkumidagi  she’rlarning  an’anaviylik  va  novatorlik xususiyatlari aniqlangan. Ismoilxon Faqiriy adabiy merosi muhim ahamiyatga egaligi va uning ijod namunalari adabiyot ahliga yetib borishi haqida so‘z yuritilgan.