TURKIY TILLI XALQLAR ADABIYOTIDA EPOS JANRINING TARAQQIYOTI - Nurmuxamedova Moxira Uralovna, (KONFERENSIYALAR, 2025)
Annotatsiya.  Adabiyot,  bir  jamiyatning  madaniy  merosini,  qadriyatlarini  va  tarixini  aks ettiruvchi muhim vositadir. Ayniqsa, epik adabiyot xalqning tarixiy kurashini, qahramonliklarini va madaniy  boyliklarini  chuqurroq  taqdim  etadi.  Turk  tilida  so‘zlashuvchi  xalqlarning  adabiyotida ham  epos  janri,  an'anaviy  va  zamonaviy  adabiyotning  asosiy  poydevorlaridan  biriga  aylangan. Epos  –  bu  xalqlarning  qahramonlik  hikoyalarini,  katta  urushlarini,  mifologik  rivoyatlarini  va jamiyatlarning  turmush  tarzini  ifodalovchi  uzun  va  keng  qamrovli  adabiy  janrdir.  Turkiy  tilli xalqlarning  adabiyotida  epos,  O‘rta  Osiyodan  Anadoluigacha  bo‘lgan  keng  bir  hududda,  turli davrlarda muhim rol o‘ynagan.