İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI KONULU “UFUK”, “TOPRAK ANA” VE “İKİ KASIM BİN DOKUZ YÜZ KIRK ÜÇ” ROMANLARINDA KAHRAMAN KADIN TİPLERİ - Mamatkulov Pulat Shavkat ugli (KONFERENSIYALAR, 2025)
Özet. İkinci Dünya Savaşı birçok  Türk ülkelerinin hayatını derinden etkilemiştir. Makalede İkinci Dünya Savaşı  yılları  ve  savaş  sonrasındaki zorlu yaşam  tarzını  anlatan   Özbek,  Kırgız  ve Karaçay-Malkar edebiyatındaki birer eser konu alınmıştır. Makalenin kapsamı, Özbek yazarı Seid Ahmet’in  1964’te  kaleme  aldığı  “Ufuk”,  Kırgız  yazarı  Cengiz  Aytmatov’un  “Toprak  Ana”, Karaçay-Malkar edebiyatının önemli isimlerinden Halimat Bayramuk’un “İki Kasım Bin Dokuz Yüz Kırk  Üç”  eserlerinden  ibaret  olmuştur.  Makalede  bu  eserler  kadın  kahramanlar  açısından incelenmiştir.