ZAMONAVIY SHE’RIYATNING POETIK TAKOMILLASHUV MASALALARI - Axadova Sevara Toxir qizi, (KONFERENSIYALAR, 2025)
Annotatsiya.  Mazkur  maqolada  yangi  o‘zbek  she’riyatining  nazariy  asoslari,  uning mustaqillik davridagi takomili va rivojlanish tamoyillari, mavzular xilma-xilligi va poetik jihatlari xususida  so‘z  yuritiladi.  Hozirgi  o‘zbek  she’riyatida  vatanparvarlik,  milliylik,  erkinlik,  shaxsiy daxlsizlik  kabi  mavzularning  keng  qamrovda  aks  etishi,  vazn  va  ifoda  tarzidagi  yangilanishlar, she’riy  janrlarda    taransformatsion  o‘zgarishning  yuzaga  kelishi,  rang-baranglashuvi  va  ularga nisbatan individual adabiy yondashuvlarning ta’siri o‘rganilgan.