O‘ZBEK ADABIYOTIDA TARIXIY ROMANLAR - Sharipova Mahfuza, (KONFERENSIYALAR, 2025)
Annotatsiya.Ushbu maqolada tarixiy roman janri, uning xususiyatlari va tiplari o‘rganiladi. Muallif roman janrining epik xarakterini, hayotni keng qamrovli tarzda aks ettirish imkoniyatlarini ta’kidlaydi.  Tarixiy  haqiqat  va  badiiy  to‘qima  uyg‘unligi  tahlil  qilinib,  yozuvchilarning  tarixiy manbalarni  obraz  yaratishda  mohirona  qo‘llashi  yoritiladi.  Dunyo  adabiyotidagi  mashhur yozuvchilar, jumladan Aleksandr Dyuma, hamda o‘zbek tarixiy romanining asoschilari — Abdulla Qodiriyning  O‘tkan  kunlar,  Oybekning  Qutlug‘  qon  va  Navoiy,  Odil  Yoqubovning  Ulug‘bek xazinasi, Pirimqul Qodirovning Yulduzli tunlar kabi asarlari tahlil qilinadi. Ushbu romanlar orqali tarixiy voqealar, milliy o‘zlik va xalqning ma’naviy olami badiiy ifoda orqali ochib beriladi.