O‘TKIR HOSHIMOV ASARLARIDA ONA OBRAZI - Shadmanova Mehrinisa Shadman qizi; Shukurova Amira Abduxakimova (KONFERENSIYALAR, 2025)
Annotatsiya.  Ushbu  maqolada  o‘zbek  adabiyotining  zabardast  vakili  O‘tkir  Hoshimov ijodida  ona  obrazi  qanday  tasvirlangani,  uning  asarlaridagi  ijtimoiy,  axloqiy  va  tarbiyaviy mazmunlar  orqali  ochib  berilishi  tahlil  qilinadi.  Asosan  “Daftar  hoshiyasidagi  bitiklar”,  “Ikki eshik  orasi”,  “Dunyoning  ishlari”  kabi  mashhur  asarlari  misolida  ona  timsolining  mehribon, sabrli,  oqila,  donishmand  va  ayni  paytda  jamiyatdagi  o‘rnini  ko‘rsatadigan  jihatlariga  e’tibor qaratiladi.  Maqolada  yozuvchi  yaratgan  ona  obrazlari  xalq  ruhiyati,  qadriyatlari  va  hayotiy tajribalarini  o‘zida  mujassam  etgani  yoritiladi.  Shuningdek,  O‘tkir  Hoshimov  ijodidagi  ona timsolining  zamonaviy  o‘zbek  ayolining  ideal  namunasi  sifatida  ko‘rsatilgan  jihatlari  ham  tahlil qilinadi.