DIALEKTOLOGIK VA DIALEKTOGRAFIK TADQIQOTLARDA “TIL VA SHAXS MUSHARAKLIGI” PRINSIPINING ZARURATI - Normo‘minov Sherzod To‘ychiyevich (KONFERENSIYALAR, 2025)
Annotatsiya.  Dialektologik  va  dialektografik  tadqiqotlarda  “til  va  shaxs”  mushtarakligi prinsipi bugungi kunda shaxsning tili uning shaxsiyatiga bog‘liq omillarni anglatishi va yoshi, jinsi, mavqeyiga  qarab  uning  nutqida  tuli  o‘zgachalikni  aks  ettirishini  ifodalaydi.  Maqolada  ushbu mavzuning dolzarbligi va zarurati haqida asosli fikrlar keltiriladi. Shuningdek, mazkur maqolada dialektologik  va  dialektografik  tadqiqotlarda  “til  va  shaxs  mushtarakligi”  prinsipining  ilmiy ahamiyati  yoritiladi.  Dialektlarni  o‘rganishda  individual  til  egalarining  psixologik,  ijtimoiy  va madaniy  xususiyatlarini  inobatga  olish  zarurligi  ta’kidlanadi.  Shu  asosda,  har  bir  til  hodisasi ortida  turgan  shaxsning  tajribasi,  dunyoqarashi  va  tilga  bo‘lgan  munosabati  tadqiqotlar  uchun muhim  manba  sifatida  ko‘riladi.  Maqolada  bu  prinsip  asosida  amalga  oshirilgan  dialektologik kuzatuvlar va ularning amaliy natijalari misolida ilmiy yondashuvning samaradorligi tahlil qilinadi hamda kelgusida qilinishi zarur bo‘lgan vazifalar to‘g‘risida o‘rganilgan tadqiqotlarga tayangan holda ma’lumotlar ilmiy asoslanishga harakat qilingan.