KAZAK TÜRKÇRSİ DİYALEKTLERİN TASNİFİ - Zhumagali İBRAGİMOV, (KONFERENSIYALAR, 2025)
Kazak Türkçesi, Türk dilleri ailesinin Kıpçak koluna mensup olup, tarih boyunca geniş bir coğrafyada  kullanılması,  farklı  etnik  unsurlarla  temas  içinde  olması  ve  göçebe  yaşam  tarzının etkisiyle çeşitli bölgesel varyantlar, yani diyalektler geliştirmiştir. Bu makale, Kazak Türkçesindeki diyalektleri  sınıflandırma  çabalarını  ele  almakta  ve  farklı  dilbilimcilerin  konuya  yaklaşım biçimlerini  karşılaştırmalı  olarak  incelemektedir.  Sovyetler  Birliği  döneminde  başlatılan  sistemli saha  araştırmaları  sonucunda  elde  edilen  veriler,  Kazak  diyalektolojisinin  bilimsel  bir  disiplin olarak şekillenmesine temel oluşturmuştur. Makalede özellikle S. Amanjolov, J. Doskarayev, N. T. Savranbayev  ve  G.  Musabayev  gibi  önemli  bilim  insanlarının  Kazak  diyalektlerini  tasnif yöntemlerine,  bu  sınıflandırmaların  dayandığı  fonetik,  morfolojik  ve  leksikolojik  unsurlara  yer verilmektedir.  Ayrıca,  Kazak  Türkçesinin  yerel  ağızları  ile  edebî  dili  arasındaki  etkileşim  ve  bu etkileşimin  toplumsal,  tarihî bağlamı  da  ele alınmaktadır. Bu bağlamda, diyalekt  araştırmalarının sadece dilbilimsel değil, aynı zamanda kültürel ve sosyolojik boyutları da değerlendirilmektedir