OʻZBEK VA TURK TILLARIDA “KOʻZ” KOMPONENTLI IBORALAR HAQIDA (A.Qahhorning “Oʻg‘ri” va Rashot Nuri Guntekinning “Choliqushi” asarlari misolida) - Tursunboyeva Zuhra Normatovna, (KONFERENSIYALAR, 2025)
Annotatsiya.  Ushbu  maqolada,  oʻzbek  tili  va  turk  tillaridagi  koʻz  komponentli  somatik iboralar  Abdulla  Qahhornig  Oʻg‘ri  hikoyasida  hamda  turk  yozuvchisi  Raşot  Nuri  Guntekinning “Çoliqushi”  asarlarida  ishlatilish  oʻrinlari  va  ularning  qoʻllanilish  doirasi  tahlilga  tortiladi. Oʻzbek va turk tillarida koʻz bilan bog‘liq iboralar  turli  xil ma’no ottenkalarini  ifodalaganligini koʻrishimiz  mumkin.  Tilshunoslikda  simvolik  va  figurativ  ma'nolarni  yaratishda  ham  iboralar muhim  rol  oʻynaydi.  Bu  ishda,  koʻz  komponenti  orqali  ifodalangan  iboralarning  strukturasini, ma’nolarini  va  ularning  xalq  madaniyati  bilan  bog‘liqligini  tahlil  qilish  orqali,  har  ikki  tilning oʻziga xos xususiyatlari koʻrsatib beriladi.