ERKIN VOHIDOV SHE’RIYATI TILINING SOTSIOLINGVISTIK TAHLILI - Ravshanova Yulduzxon Vaxobjon qizi,; Erbutayeva Shalola Utkirovna, (KONFERENSIYALAR, 2025)
Annotatsiya.  Erkin  Vohidovning  har  bir  sheʼrida  davrning  yorqin  manzarasi,  xalqning oʻlmas  psixologiyasi,  millatning  monumental  qiyofasi  toʻla  aks  etadi.  Shoir  sheʼrlarida  ilgari surayotgan gʻoyani oʻquvchiga majbur qilib tushuntirmaydi, satrlar zimmasiga ogʻir yuk ortmaydi. Tadqiqot davomida shoirning poetik uslubi, undagi ijtimoiy-tabaqaviy, hududiy-dialektal, madaniy-ma’naviy qatlamlarga oid til unsurlarining qo‘llanish holatlari chuqur tahlil etiladi. Ayniqsa, Erkin Vohidovning  xalqona  ifodalar,  maqollar,  arxaizmlar,  sheva  unsurlari  va  zamonaviy  adabiy  til elementlarini uyg‘unlashtirishdagi mahorati ijtimoiy kontekstda yoritiladi. Ishning maqsadi – shoir ijodidagi tilning ijtimoiy tabiatini, jamiyatdagi turli guruhlar bilan aloqadorlik jihatlarini va badiiy matn orqali ifodalangan sotsiolingvistik tamoyillarni ochib berishdan iborat.