AKSIZ SOLIG’INING IQTISODIY MOHIYATI VA IJTIMOIYIQTISODIY AHAMIYATINI OSHIRISH YO‘LLARI - Abdurasulov Murodjon (KONFERENSIYALAR, 2025)
Iqtisodiy mohiyatiga qarab soliqlar bevosita va bilvosita soliqlargabo’linadi. Bilvosita soliqlarni huquqiy to’lovchilari mahsulot (ish, xizmat)niyuklab yuboruvchilar hisoblanadi. Lekin soliq og’irligini haqiqatan hambyudjetga to’lovchilari tovar ish, xizmatni iste’mol qiluvchilardir, ya’ni egrisoliqlarning barchasi bevosita iste’molchilar zimmasiga tushadi. Bu soliqlartovar (ish, xizmat) qiymati ustiga qo’shimcha ravishda qo’yiladi