(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya: Ushbu tadqiqot voleybolchilarda chidamlilikni rivojlantirishning samarali usullari va vositalarini o‘rganadi. Chidamlilik sportchilarning uzoq muddatli yuqori intensiv faoliyatni bajarish qobiliyati sifatida belgilandi. Tadqiqotda tsiklik mashqlar, o‘yin usullari, intervalli mashqlar, nafas olish mashqlari va ekologik omillardan foydalanish sinovdan o‘tkazildi. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, ushbu metodlar yurak va nafas tizimlarini mustahkamlash, umumiy chidamlilikni oshirish hamda jismoniy va psixologik tayyorgarlikni yaxshilashga yordam beradi. Intensivlik va dam olish intervallarini individual tarzda boshqarish muhimligi ta’kidlandi. Tadqiqot voleybolchilar uchun chidamlilikni rivojlantirishda kompleks yondashuvning samaradorligini tasdiqlaydi. Аннотация: В данном исследовании изучаются эффективные методы и инструменты развития выносливости у волейболистов. Выносливость определяется как способность спортсменов выполнять высокоинтенсивную деятельность в течение длительных периодов времени. В ходе исследования проверялось использование циклических упражнений, игровых методов, интервальных тренировок, дыхательных упражнений и факторов окружающей среды. Результаты показали, что данные методики способствуют укреплению сердечно-сосудистой и дыхательной систем, повышению общей выносливости, улучшению физической и психологической подготовки. Была подчеркнута важность индивидуального управления интенсивностью и интервалами отдыха. Исследование подтверждает эффективность комплексного подхода к развитию выносливости волейболистов. Abstract: This study examines effective methods and tools for developing endurance in volleyball players. Endurance was defined as the ability of athletes to perform prolonged high-intensity activity. The study tested the use of cyclic exercises, game techniques, interval training, breathing exercises, and environmental factors. The results showed that these methods help strengthen the cardiovascular and respiratory systems, increase overall endurance, and improve physical and psychological preparation. The importance of individually managing intensity and rest intervals was emphasized. The study confirms the effectiveness of an integrated approach to developing endurance for volleyball players.