(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
ABSTRACT: The reconstruction of residential buildings has become a critical aspect of urban regeneration across the globe. Many cities are investing in the revitalization of old buildings to address challenges such as urbanization, outdated infrastructure, and environmental concerns. This article explores the foreign experiences in the reconstruction of residential buildings, examining various strategies and technologies implemented in different countries. By comparing approaches from developed and developing nations, this article aims to uncover best practices, key drivers, challenges, and the impact of such reconstruction on urban environments. It highlights how advanced technologies, sustainability efforts, and adaptive reuse of buildings have been integrated into the reconstruction process to ensure the long-term viability and livability of urban spaces. АННОТАЦИЯ: Реконструкция жилых зданий стала важной частью городской регенерации по всему миру. Многие города инвестируют в обновление старых зданий, чтобы справиться с проблемами урбанизации, устаревшей инфраструктуры и экологическими проблемами. В этой статье рассматриваются зарубежные практики реконструкции жилых зданий, исследуются различные стратегии и технологии, применяемые в разных странах. Сравнивая подходы развитых и развивающихся стран, статья выявляет лучшие практики, ключевые факторы, проблемы и влияние реконструкции на городскую среду. В статье также рассматривается, как современные технологии, усилия по достижению устойчивости и адаптивное повторное использование зданий интегрируются в процесс реконструкции для обеспечения долгосрочной жизнеспособности и удобства городских пространств. ANNOTATSIYA: Turar-joy binolarini rekonstruksiya qilish butun dunyo bo’ylab shahar regeneratsiyasining muhim qismiga aylangan. Ko’plab shaharlar eski binolarni yangilashga sarmoya kiritmoqda, bu esa urbanizatsiya, eskirgan infratuzilma va ekologik muammolar kabi muammolarni hal qilishga yordam beradi. Ushbu maqolada turli mamlakatlardagi turar-joy binolarini rekonstruksiya qilish bo’yicha xorijiy tajribalar ko’rib chiqiladi, turli davlatlarda amalga oshirilgan strategiyalar va texnologiyalar tahlil qilinadi. Taraqqiy etgan va rivojlanayotgan davlatlardagi yondashuvlarni taqqoslab, maqola eng yaxshi amaliyotlarni, asosiy omillarni, qiyinchiliklarni va bunday rekonstruksiya jarayonining shahar atrof-muhitiga ta’sirini o’rganadi. Maqolada shuningdek, zamonaviy texnologiyalar, barqarorlik sa’y-harakatlari va binolarni rekonstruksiya qilish orqali moslashtirish va shuningdek qulayligini va uzoq muddat hizmat qilishini ta’minlash maslalarini ham ochib beradi.