(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya: Voleybol sport turida muvaffaqiyatga erishishda tayyorgarlik davrida oʻtkaziladigan maxsus jismoniy tayyorgarlikning ahamiyati oʻrganildi. Tadqiqotda 18-25 yosh oraligʻidagi 30 nafar voleybolchi ishtirok etdi. 8 hafta davomida oʻtkazilgan kompleks mashgʻulot dasturi (kuch, tezlik, chaqqonlik, muvozanatni oshiruvchi mashqlar) natijalarida sportchilarning vertikal sakrash balandligi 15%, tezkorlik koʻrsatkichi 12%, reaktsiya tezligi 20% ga oshgani aniqlandi. Tadqiqot, tayyorgarlik davrida individual jismoniy parametrlarni hisobga olgan holda rejalashtirilgan mashgʻulotlarning samaradorligini tasdiqladi. Abstract: The importance of special physical training during the preparatory period in achieving success in volleyball was studied. The study involved 30 volleyball players aged 18-25. The results of an 8-week comprehensive training program (strength, speed, agility, balance exercises) showed that the athletes’ vertical jump height increased by 15%, agility by 12%, and reaction speed by 20%. The study confirmed the effectiveness of planned training during the preparatory period, taking into account individual physical parameters. Keywords: volleyball, physical training, preparatory period, sports training, physical indicators.