(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya; Futbol – zamonaviy sportning eng dinamik turlaridan biri bo‘lib, yosh darvozabonlarni malakali tayyorlash jismoniy, texnik va taktik ko‘nikmalarni uyg‘unlashtirishni talab etadi. Mazkur tadqiqotda 11-12 yoshli darvozabonlarning texnik-taktik tayyorgarligini oshirishga qaratilgan maxsus mashqlar tizimining samaradorligi o‘rganildi. Tadqiqotda 6 oy davomida 20 nafar yosh darvozabon ishtirok etib, ularga to‘pni ilib olish, qaytarish va pozitsiyalashuvni takomillashtirishga yo‘naltirilgan mashqlar dasturi tatbiq etildi. Natijalarda eksperimental guruhda to‘pni to‘sish ko‘nikmalari 35%, pozitsion tayyorgarlik esa 28%ga oshganligi aniqlandi. Abstract: Football is one of the most dynamic types of modern sports, and the competent training of young goalkeepers requires a combination of physical, technical and tactical skills. This study investigated the effectiveness of a special training system aimed at improving the technical and tactical training of 11-12 year old goalkeepers. The study involved 20 young goalkeepers, who were given a training program aimed at improving ball catching, passing and positioning for 6 months. The results showed that the experimental group improved their blocking skills by 35% and their positional training by 28%.