(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada jadidchilik harakatining asosiy g‘oyalari, uning yangi o‘zbek adabiyotiga ta’siri va adabiy jarayondagi tutgan o‘rni tahlil etilgan. Jadid adiblarining ma’rifatparvarlik, milliy uyg‘onish va zamonaviy tafakkur g‘oyalari XX asr o‘zbek adabiyotining shakllanishida muhim asos bo‘lib xizmat qilgan. Ayniqsa, Maqsud Shayxzoda, Oybek, G‘afur G‘ulom kabi adiblar ijodida jadidchilik ruhining izlari aniq ko‘zga tashlanadi. Maqolada asosan bu izchillik tahliliy jihatdan ochib berilgan. Annotation: this article analyzes the core ideas of the Jadid movement, its influence on modern Uzbek literature, and its role in the literary development of the 20th century. The educational and national awakening ideals of Jadid writers significantly contributed to the formation of modern Uzbek literary thought. The works of Maqsud Shaykhzoda, Oybek, and Gafur Ghulom reflect the continuation of Jadid ideas. The article explores this continuity from an analytical perspective. Аннотация: В данной статье анализируются основные идеи джадидизма, его влияние на новую узбекскую литературу и роль в литературном процессе XX века. Просветительские и национальные идеи джадидских писателей сыграли важную роль в формировании узбекской литературной мысли. В творчестве таких авторов, как Максуд Шайхзода, Айбек и Гафур Гулям, отчетливо прослеживаются черты джадидизма. В статье дана аналитическая оценка этой преемственности.