(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Abdulla Qodiriyning ba’zi kichik asarlarida metaforalarning qo’llanilishi tahlil qilingan. So’zlar asl ma’nosidan tashqari ko’chma ma’no ham anglatishi mumkin. Ko’chma ma’no tildagi so’zlarning to’g’ri ma’nosi negizida vujudga keladi. “So’zlar ko’chma ma’noda qo’llanganda predmet va hodisalarni atabgina qolmay, o’sha predmet va hodisalarni tasvirlash vazifasini ham bajaradi”. Ko’chma ma’noli so’zlar tabiat manzaralarini chizishda, qahramonlarning ichki dunyosini ochishda, lirik chekinishlarda muhim stilistik vazifa bajaradi. Ma’no ko’chishining metafora, metonimiya, sinekdoxa, vazifadoshlik va boshqa turlarini uchratish mumkin. Ulkan so’z san’atkori A.Qodiriy asarlarini lingvoepik tahlil qilganimizda ularning barcha ko’rinishlari mavjudligiga guvoh bo’lamiz. Аннотация: В статье анализируется использование метафор в некоторых коротких произведениях Абдуллы Кадыри. Слова могут иметь не только буквальное, но и переносное значение. Буквальное значение возникает из буквального значения слов в языке. “Когда слова используются в переносном смысле, они не только называют предметы и события, но и служат для описания этих предметов и событий”. Слова с переносным значением играют важную стилистическую роль в изображении природных ландшафтов, раскрытии внутреннего мира персонажей, в лирических отступлениях. Вы можете обнаружить метафору, метонимию, синекдоху, сравнение и другие типы переноса смысла. Анализируя творчество великого поэта А. Кадыри с лингвистической и эпической точки зрения, мы видим существование всех их проявлений. Abstract: This article analyzes the use of metaphors in some of Abdulla Qodiri’s short works. Words can also have figurative meanings in addition to their literal meaning. The figurative meaning arises on the basis of the literal meaning of words in the language. "When words are used figuratively, they not only name objects and phenomena, but also serve to describe those objects and phenomena." Words with figurative meanings play an important stylistic role in depicting natural landscapes, revealing the inner world of characters, and in lyrical digressions. One can encounter metaphor, metonymy, synecdoche, simile, and other types of meaning transfer. When we analyze the works of the great word artist A. Qodiri in a linguo-epic manner, we witness the existence of all their manifestations.