(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
ANNOTATSIYA: Ushbu maqolada jigar sirrozi kasalligining sabablari, patogenezi, klinik belgilar, tashxislash usullari, davolash va profilaktika choralariga doir kompleks ma’lumotlar taqdim etilgan. Etiologik jihatdan virusli gepatitlar (B va C), alkogol ta’siri, metabolik buzilishlar hamda autoimmun va cholangiyopatik kasalliklar sirroz rivojlanishida asosiy omillar sifatida ko‘rib chiqilgan. Patogenez bosqichlari hepatotsit nekrozi va apoptozi, fibroz jarayonlari va nodulyar regeneratsiya orqali o‘tadi. Klinik belgilar kompensatsiyalangan va dekompensatsiyalangan bosqichlarga ajratilib, umumiy simptomlar, teri-o‘tkir o‘zgarishlar, asit, varikoz kengayishlari, jigar ensefalopatiya, hepatorenal sindrom kabi asoratlar batafsil tavsiflangan. Tashxis uchun laborator tahlillar, elastografiya, endoskopiya va biopsiya usullari muhim sanaladi. Davolashda etiologik, simptomatik terapiya hamda jarrohlik amaliyotlari — TIPSS va transplantatsiya ko‘zda tutilgan. Profilaktika choralariga gepatitga qarshi emlash, spirtni cheklash va vazn nazorati kiradi. Maqola multidistsipliner yondashuv va erta aniqlash ahamiyatini ta’kidlaydi.