(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Anotatsiya: Ushbu maqola Yaponiyada intellektual mulk obyektlarini tijoratlashtirishning huquqiy va iqtisodiy asoslarini o’rganadi. Yaponiyada intellektual mulkni tijoratlashtirish jarayoni samarali va tizimli boʻlib, davlat va xususiy sektor o‘rtasidagi hamkorlikka asoslangan. Maqola ilmiy ishlanmalarni bozorga chiqarish jarayonlarini, patentlash va litsenziyalash kabi usullarni, hamda yangi texnologiyalarni tijoratlashtirishda yuzaga keladigan muammolarni tahlil qiladi. Shu bilan birga, maqola Yaponiyaning ilmiy va sanoat tizimidagi muvaffaqiyatli amaliyotlarni o‘rganib, O‘zbekiston va boshga davlatlar uchun takliflar beradi. Аннотация: Эта статья исследует правовые и экономические основы коммерциализации объектов интеллектуальной собственности в Японии. Процесс коммерциализации в Японии является эффективным и системным, основанным на сотрудничестве между государственным и частным секторами. Статья анализирует такие методы коммерциализации, как патентование и лицензирование, а также проблемы, возникающие при коммерциализации новых технологий. В статье также рассматриваются успешные практики Японии в области науки и промышленности и даются рекомендации для других стран, включая Узбекистан. Abstract: This article explores the legal and economic foundations of the commercialization of intellectual property objects in Japan. The commercialization process in Japan is efficient and systematic, based on cooperation between the public and private sectors. The article analyzes methods of commercialization such as patenting and licensing, as well as the challenges encountered in the commercialization of new technologies. It also examines Japan’s successful practices in science and industry and provides recommendations for other countries, including Uzbekistan.