(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya: Islom dini rahbarlik va yetakchilik fazilatiga alohida e’tibor bergan, uni jamiyatdagi tartib, adolat va taraqqiyotning asosiy omillaridan biri sifatida talqin etadi. Qur’on va Hadislarda rahbarlar uchun belgilangan asosiy fazilatlar — adolat, halollik, mas’uliyat, shura (kengash), va xalqqa xizmat qilish ruhi yuksak qadrlanadi. Payg‘ambar Muhammad (s.a.v.) o‘z rahbarlik faoliyati davomida fidokorlik, sabr, adolat va maslahatlashuvga asoslangan boshqaruv namunalarini ko‘rsatgan. Islom nazarida rahbarlik faqat hukmronlik yoki mansabni egallash emas, balki Alloh oldidagi katta mas’uliyat sifatida qaraladi. Ushbu maqolada islom manbalari asosida rahbarlik va yetakchilikning mohiyati, asosiy fazilatlari, shuningdek, tarixiy namunalar orqali rahbarlik tamoyillarining amaliyotda qanday ro‘yobga chiqqani chuqur ilmiy tahlil qilinadi. Shuningdek, zamonaviy jamiyatda islomiy rahbarlik qadriyatlarining dolzarbligi va ahamiyati haqida ham batafsil to‘xtalib o‘tiladi. Annotation: Islam places special emphasis on the virtue of leadership, considering it one of the main factors in ensuring order, justice, and progress within society. The Qur’an and Hadiths define essential qualities for leaders, such as justice, honesty, responsibility, consultation (shura), and a spirit of service to the people. The Prophet Muhammad (peace be upon him) demonstrated leadership based on sacrifice, patience, justice, and mutual consultation. In Islamic thought, leadership is not merely about ruling or holding a position, but rather a profound responsibility before Allah. This article provides a scientific analysis of the concept and key virtues of leadership in Islam, drawing from Islamic sources and historical examples that illustrate the practical implementation of leadership principles. Additionally, it explores the relevance and significance of Islamic leadership values in the modern world. Аннотация: Ислам придает особое значение добродетели лидерства, рассматривая его как один из основных факторов обеспечения порядка, справедливости и прогресса в обществе. В Коране и хадисах изложены основные качества, необходимые для руководителей: справедливость, честность, ответственность, консультация (шура) и дух служения народу. Пророк Мухаммад (мир ему) в своей руководящей деятельности продемонстрировал образцы управления, основанные на самопожертвовании, терпении, справедливости и совете. В исламском понимании руководство — это не просто обладание властью или должностью, а великая ответственность перед Аллахом. В данной статье проводится научный анализ сущности и ключевых добродетелей лидерства в исламе на основе исламских источников и исторических примеров, показывающих практическую реализацию принципов управления. Также рассматривается актуальность и значение исламских ценностей лидерства в современном обществе.