(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada islom dinida axloq va odobning tutgan o‘rni, uning tarixiy-madaniy ildizlari va asosiy manbalari (Qur’oni karim va Hadislar) asosida yoritilgan. Axloqiy qadriyatlarning shaxsiy va ijtimoiy hayotdagi o‘rni tahlil qilinib, ularning bugungi davrdagi dolzarbligi ilmiy asosda baholangan. Shuningdek, islomiy axloqiy tamoyillarning zamonaviy jamiyatdagi ahloqiy inqiroz, oilaviy tarbiya, yoshlar ongining shakllanishi va madaniy iqlimga ko‘rsatadigan ijobiy ta’siri yoritiladi. Tadqiqotda musulmon jamiyatlarida odob-axloq me’yorlarining barqaror rivojlanishga qo‘shayotgan hissasi, axloqiy qadriyatlarning barqarorlik, bag‘rikenglik va insonparvarlik tamoyillari bilan uyg‘unligi ko‘rsatib o‘tilgan. Muallif zamonaviy axloqiy muammolarning ildizini tahlil etib, ularga islomiy qarashlar orqali yechimlar taklif qiladi. Maqola islomiy axloqning universal qadriyat sifatidagi ahamiyatini ko‘rsatishga intilgan. Аннотация: В данной статье рассматриваются моральные и этические принципы ислама и их влияние на современное общество. Исламская система нравственности охватывает такие категории, как честность, справедливость, скромность, терпение и уважение, и формирует основу для гармоничных межличностных отношений и стабильного общества. На основе эмпирических данных и социологических опросов показано, что исламские нравственные ценности продолжают играть важную роль в жизни молодёжи, семейных отношениях и общественной жизни. Особое внимание уделено актуальности исламской этики в условиях глобальных моральных вызовов и социального кризиса. Annotation: This article explores the moral and ethical principles of Islam and their impact on contemporary society. The Islamic moral framework includes core values such as honesty, justice, modesty, patience, and respect, forming the foundation for harmonious interpersonal relationships and societal stability. Based on empirical evidence and sociological surveys, the study demonstrates that Islamic moral values continue to play a significant role in youth behavior, family dynamics, and public life. Special emphasis is placed on the relevance of Islamic ethics in the context of global moral challenges and social crises.