(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Inson organizmida kechadigan biologik jarayonlar doimiy harakatda bo‘lib, hayot faoliyatining uzluksizligini ta’minlaydi. Bu jarayonlar orasida moddalar almashinuvi (metabolizm) alohida o‘rin tutadi. Metabolizm ikki asosiy bosqich — anabolizm va katabolizm — orqali amalga oshadi. Anabolizm — bu murakkab birikmalar sintez qilinadigan, ya’ni hujayralar va to‘qimalarning yangilanishi va o‘sishini ta’minlaydigan jarayon bo‘lsa, katabolizm — aksincha, murakkab moddalarning oddiy birikmalargacha parchalanib, energiya ajralib chiqadigan bosqichdir. Ushbu ikki jarayon muvozanatda bo‘lib, tirik organizmning normal yashashini ta’minlaydi.