(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya. Mazkur maqolada budjet tashkilotlarida davlat xaridlarini amalga oshirishning joriy holati va ularni takomillashtirish istiqbollari tahlil qilingan. Davlat xaridlarining samaradorligi iqtisodiy resurslarni oqilona taqsimlash, shaffoflikni ta’minlash, korrupsiya xavfini kamaytirish va milliy iqtisodiyotning barqaror rivojlanishini qo‘llab-quvvatlash kabi muhim ko‘rsatkichlar asosida baholanadi. Maqolada davlat xaridlarini amalga oshirishda qo‘llaniladigan asosiy tamoyillar, ularning amaliy ahamiyati va samaradorligini oshirish imkoniyatlari o‘rganilgan. Tadqiqot davomida budjet tashkilotlarida davlat xaridlarini takomillashtirish uchun zarur bo‘lgan strategik rejalashtirish, raqamli platformalarni joriy qilish va tender jarayonlarini shaffoflashtirish bo‘yicha tavsiyalar ishlab chiqilgan. Ushbu tadqiqot natijalari davlat xaridlarini boshqarishning samaradorligini oshirish, korrupsiyaga qarshi kurashish va byudjet mablag‘laridan oqilona foydalanishga qaratilgan strategik qarorlar qabul qilishda amaliy ko‘mak sifatida foydalanilishi mumkin. Abstract. This article analyzes the current state of public procurement in budgetary organizations and prospects for its improvement. The efficiency of public procurement is assessed based on key indicators such as the rational allocation of economic resources, ensuring transparency, reducing corruption risks, and supporting the sustainable development of the national economy. The article examines the main principles applied in public procurement, their practical significance, and opportunities for increasing efficiency. The study develops recommendations for strategic planning, the introduction of digital platforms, and ensuring the transparency of tender processes to enhance the public procurement system in budgetary organizations. The results of this study can be used as a practical foundation for making strategic decisions aimed at improving the efficiency of public procurement management, combating corruption, and ensuring the rational use of budgetary funds.