(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya. Mazkur maqolada moliya tizimining ijtimoiy-iqtisodiy rivojlanishga ta’siri Toshkent viloyati misolida tahlil qilingan. Moliya tizimining samaradorligi iqtisodiy resurslarni oqilona taqsimlash, moliyaviy barqarorlikni ta’minlash, ijtimoiy infratuzilmani rivojlantirish va tadbirkorlik faoliyatini qo‘llab-quvvatlash kabi muhim ko‘rsatkichlar asosida baholanadi. Maqolada moliya tizimining Toshkent viloyati iqtisodiyotidagi roli, uning barqaror rivojlanishiga ta’siri va mavjud muammolarni bartaraf etish yo‘llari o‘rganilgan. Tadqiqot davomida moliya tizimini takomillashtirish uchun zarur bo‘lgan strategik rejalashtirish, raqamli texnologiyalarni joriy qilish va moliyaviy xizmatlarning qamrovini kengaytirish bo‘yicha tavsiyalar ishlab chiqilgan. Ushbu tadqiqot natijalari moliya tizimi orqali Toshkent viloyatining ijtimoiy-iqtisodiy barqarorligini oshirish va milliy iqtisodiyotga ijobiy ta’sir ko‘rsatadigan strategik qarorlar qabul qilishda amaliy ko‘mak sifatida foydalanilishi mumkin. Abstract. This article examines the impact of the financial system on socio-economic development using the example of the Tashkent region. The effectiveness of the financial system is assessed based on key indicators such as the rational allocation of economic resources, ensuring financial stability, developing social infrastructure, and supporting entrepreneurial activity. The article explores the role of the financial system in the economy of the Tashkent region, its influence on sustainable development, and ways to address existing challenges. The study provides recommendations for improving the financial system through strategic planning, implementing digital technologies, and expanding the coverage of financial services. The results of this research can serve as practical support in adopting strategic decisions aimed at enhancing the socio-economic stability of the Tashkent region and positively influencing the national economy.