(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada Qur’oni karim va Payg‘ambarimiz Muhammad (s.a.v.)ning hadislari asosida komil inson tushunchasi har tomonlama yoritilgan. Komil inson — bu nafaqat jismoniy sog‘lom, balki aqliy, ruhiy va axloqiy jihatdan yuksak darajadagi shaxs sifatida talqin etiladi. Maqolada tafsiriy manbalar, hadis to‘plamlari, klassik islomiy manbalar asosida komil insonning asosiy fazilatlari — iymon, taqvo, sabr, halollik, odob, adolat, ilm, tavoze’ va boshqa sifatlar chuqur tahlil qilinadi. Shuningdek, komil inson g‘oyasining jamiyatda ijtimoiy adolatni, axloqiy yuksalishni va ma’naviy barqarorlikni ta’minlashdagi roli ko‘rsatilgan. Аннотация : В данной статье всесторонне раскрывается концепция совершенного человека на основе Священного Корана и хадисов Пророка Мухаммада (мир ему и благословение). Совершенный человек — это не только физически здоровая личность, но и высокоразвитый интеллектуально, духовно и нравственно индивид. В работе детально анализируются основные качества совершенного человека, такие как вера, богобоязненность, терпение, честность, воспитанность, справедливость, знание, скромность и другие. Также рассматривается роль идеала совершенного человека в укреплении социальной справедливости и духовной устойчивости в обществе. Annotation : This article provides an in-depth exploration of the concept of the Perfect Human based on the Holy Qur’an and the sayings (hadiths) of Prophet Muhammad (peace be upon him). A perfect human is defined not merely by physical health, but by intellectual, spiritual, and moral excellence. The paper thoroughly analyzes core virtues such as faith (iman), piety (taqwa), patience (sabr), honesty, courtesy, justice, knowledge, and humility, using classical Islamic sources. It also highlights the role of the ideal human in fostering moral development, social justice, and spiritual stability in society.