(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada yoshlar ongida vatanparvarlik tuyg‘usini shakllantirishning muhimligi va uning tarbiyaviy mezonlari tahlil qilinadi. Vatanparvarlik hissi — shaxsning jamiyatga ijtimoiy moslashuvi, milliy g‘ururini anglash va o‘zligini namoyon qilishda asosiy omil sifatida qaraladi. Maqolada vatanparvarlikni tarbiyalashning pedagogik, psixologik va ijtimoiy jihatlari, shuningdek, zamonaviy ta’lim tizimida bu jarayonni samarali tashkil etish yo‘llari ko‘rib chiqiladi. Yoshlar o‘rtasida vatanparvarlik tuyg‘usini rivojlantirishda oila, maktab, ommaviy axborot vositalari hamda jamoatchilikning roli batafsil yoritiladi. Xususan, amaliy misollar orqali vatanparvarlikni tarbiyalashning milliy qadriyatlar asosida yo‘lga qo‘yilishi muhimligi asoslanadi. Mazkur tadqiqot orqali vatanparvarlik tarbiyasini amaliyotda qo‘llash mezonlari ishlab chiqiladi. Annotation: This article analyzes the significance of fostering patriotism in the minds of young people and the criteria for its educational development. Patriotism is considered a key factor in an individual’s social adaptation, understanding of national pride, and self-identity expression. The article examines the pedagogical, psychological, and social aspects of instilling patriotism, as well as effective methods of implementing this process in the modern educational system. The role of the family, school, mass media, and community in developing patriotic feelings among youth is discussed in detail. Specifically, practical examples emphasize the importance of promoting patriotism based on national values. This study aims to develop practical guidelines for implementing patriotic education in practice. Аннотация: В данной статье рассматривается значимость формирования патриотизма в сознании молодежи и критерии его воспитательного развития. Патриотизм рассматривается как ключевой фактор социальной адаптации личности, осознания национальной гордости и самовыражения. В статье анализируются педагогические, психологические и социальные аспекты воспитания патриотизма, а также эффективные методы реализации этого процесса в современной образовательной системе. Детально рассматривается роль семьи, школы, средств массовой информации и общественности в развитии патриотических чувств среди молодежи. В частности, на основе практических примеров подчеркивается важность формирования патриотизма на основе национальных ценностей. В рамках исследования разработаны практические рекомендации по внедрению патриотического воспитания в практику.