(untitled) (Лучшие интеллектуальные исследования, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada Islom madaniyatining ilm-fan sohasiga qo‘shgan beqiyos hissasi chuqur tahlil qilinadi. Islom dini tomonidan ilmga berilgan yuksak e’tibor, Qur’oni karim va hadislar orqali ilmga undovchi chaqiriqlar, musulmon dunyosida tashkil etilgan ilmiy markazlar va kutubxonalar, shuningdek, ularda faoliyat yuritgan mashhur allomalar — Ibn Sino, Al-Xorazmiy, Al-Farg‘oniy, Al-Beruniy, Umar Xayyom kabi olimlarning ilmiy merosi haqida batafsil ma’lumot beriladi. Maqolada shuningdek, bu ilmiy yutuqlarning Yevropa uyg‘onish davriga ko‘rsatgan ijobiy ta’siri va hozirgi kunda bu merosning ahamiyati ham yoritiladi. Annotation This article provides a comprehensive analysis of the profound contribution of Islamic culture to the development of science. It emphasizes the high regard for knowledge in Islam, the Quranic and Hadith-based encouragement to seek education, and the establishment of scientific centers and libraries across the Muslim world. The article highlights the works and legacies of prominent scholars such as Ibn Sina, Al-Khwarizmi, Al-Farghani, Al-Biruni, and Omar Khayyam. Additionally, it explores how Islamic scientific achievements influenced the European Renaissance and examines the continuing relevance of this intellectual heritage in the modern era. Аннотация В статье подробно анализируется значительный вклад исламской культуры в развитие науки. Особое внимание уделяется высокому статусу знаний в исламе, призывам к обучению в Коране и хадисах, становлению научных центров и библиотек в мусульманском мире, а также деятельности выдающихся учёных, таких как Ибн Сина, Аль-Хорезми, Аль-Фаргани, Аль-Бируни и Омар Хайям. Также рассматривается влияние исламской науки на европейское Возрождение и актуальность этого научного наследия в наше время.